Alles wat je moet weten over verzuimbeleid
Bij veel organisaties staat verzuim hoog op de agenda. Hoe ga je als organisatie op een effectieve en menselijke manier om met ziekte en afwezigheid? Het begint allemaal met een goed doordacht verzuimbeleid. Hoe stel je zo’n verzuimbeleid op? Wij nemen je stap voor stap mee in het proces.
.
Waarom een verzuimbeleid?
Het opstellen van een verzuimbeleid heeft een duidelijk overkoepelend doel: het voorkomen en beperken van verzuim binnen een organisatie. Hiermee schep je als werkgever helderheid over wat medewerkers kunnen verwachten, waardoor misverstanden worden voorkomen en het proces van melding tot herstel soepel verloopt.
Doelen
Een verzuimbeleid heeft een aantal effectieve doelen:
- Het geeft een helder beeld van het verzuim binnen jouw organisatie.
- Het geeft leidinggevenden vaste procedures om verzuim effectief aan te pakken.
- Het maakt leidinggevenden bewust van hun rol in het beperken van verzuim.
- Door het aanpakken van de onderliggende oorzaken wordt verzuim voorkomen.
In het verzuimbeleid geef je de richtingen en middelen aan die je als organisatie zal gebruiken om de gestelde doelen te bereiken. Een duidelijk beleid zorgt voor een optimaal werkklimaat, gezonde arbeidsomstandigheden en goede werkverhoudingen.
Voordelen
Een goed verzuimbeleid biedt concrete voordelen:
- Duidelijkheid: het laat zien hoe de organisatie omgaat met ziekte en verzuim.
- Procedures: het geeft duidelijke procedures die zowel zieken als leidinggevenden moeten volgen.
- Ondersteuning: het biedt leidinggevenden tools en richtlijnen om met verzuim om te gaan.
- Externe expertise: het geeft aan hoe je externe deskundigen kunt inschakelen.
.
Onderdelen van effectief verzuimbeleid
Een effectief verzuimbeleid bestaat uit een aantal onderdelen:
1) Verzuimregistratie
Verzuimregistratie is meer dan alleen cijfers verzamelen. Het is het ontdekken van patronen en trends die verzuim kunnen voorspellen en voorkomen. Je kunt onder andere de volgende zaken bijhouden:
- Het verzuimpercentage per medewerker en vestiging of afdeling.
- Gemiddelde duur van verzuim per medewerker in dagen.
- De ziekmeldingsfrequentie per medewerker.
- Verzuimkosten als percentage van de totale loonsom.
- De totale verzuimkosten.
Regelmatige evaluatie en analyse zijn essentieel om het beleid effectief te houden en waar nodig aan te passen. Voer op z’n minst één keer per kwartaal een evaluatie uit en doe jaarlijks een analyse van het verzuim. Als de resultaten van de analyse daartoe aanleiding geven, bijvoorbeeld bij een verhoogd verzuimpercentage, stel dan doelen vast voor het verzuimbeleid voor het daaropvolgende jaar en bepaal daarvoor de (opnieuw) in te zetten middelen.
2) Verzuimprotocol
Het verzuimprotocol is de handleiding voor onder andere de processen rondom ziek- en betermelding en verzuimbegeleiding. Het geeft aan wie wat moet doen en wanneer. Het doel? Een professionele en uniforme aanpak waarbij alle relevante informatie zorgvuldig wordt verwerkt.
3) Verzuimpreventie
Verzuimpreventie draait om proactief handelen. Het beschrijft wat iedereen binnen de organisatie doet vanuit zijn of haar rol om verzuim te voorkomen. Dit bestaat uit bijvoorbeeld gezonde werkomstandigheden, ondersteuning van leidinggevenden en het bieden van passende trainingen. Meer informatie over verzuimpreventie? Lees hier ons uitgebreide artikel.
Meer weten over hoe je verzuimpreventie binnen jouw organisatie op de kaart zet? Of heb je interesse in een training over dit onderwerp? Check onze website: www.perflexxionacademy.nl of stuur een mail naar wouter@perflexxion.nl.