Postcode:
Postcode:
Bel: 010 303 00 87(ma/vrij 8.00-17.00)
Whatsapp: 010 740 20 59(ma/vrij 8.00-17.00)
Mail je CVrecruitment@perflexxion.nl(ma/vrij antwoord in 24u)
Bel: 010 303 00 87(ma/vrij 8.00-17.00)
Whatsapp: 010 740 20 59(ma/vrij 8.00-17.00)
Mail je CVrecruitment@perflexxion.nl(ma/vrij antwoord in 24u)

Hoe maak ik een goed CV?

Een curriculum vitae (Latijn voor 'levensloop’) hebben is heel belangrijk. Met jouw cv vertel je namelijk wie je bent, wat jouw werkervaring is en welke vaardigheden je al onder de knie hebt. Om ervoor te zorgen dat jouw cv opvalt tussen alle andere sollicitaties, is het belangrijk dat deze er netjes uitziet, de aandacht trekt en alle nodige informatie bevat. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je onderstaande tips gebruiken.

Perflexxion helpt je graag met het opstellen van een goed cv. Houd bij het maken rekening met de volgende tips!

We gebruiken het cv van Anna als voorbeeld. Anna heeft een paar jaar geleden een opleiding tot operator gevolgd en inmiddels is ze hoofd operator bij de Notenfabriek. Ze wil graag teamleider worden, maar dat kan niet bij de Notenfabriek. Daarom is ze op zoek naar een nieuwe baan. Anna is al een paar weken aan het solliciteren, helaas zonder succes. Ze besluit om samen met een recruiter eens goed naar haar cv te kijken. In de bijlage vind je het cv van Anna.

In het cv van Anna staat al veel belangrijke informatie, zoals haar werkervaring en contactgegevens. Er zijn ook een aantal verbeterpunten. Het cv bevat bijvoorbeeld een aantal lange stukken tekst en ze vertelt weinig over zichzelf. Hieronder staan een aantal tips en voorbeelden om het cv nog beter te maken.

1. Maak je cv overzichtelijk

Een goed cv is overzichtelijk. Dit doe je door verschillende kopjes te gebruiken. Anna maakt hier al gebruik van, bijvoorbeeld door kopjes als ‘werkervaring’ en ‘studie’. Als je nog meer informatie wil neerzetten, zoals jouw hobby’s of vaardigheden, kun je daar ook aparte kopjes voor gebruiken.

2. Maak een mooie lay-out

Hierdoor valt jouw cv op. Een cv met een mooie lay-out trekt de aandacht. Dit doe je door gekleurde kopjes te gebruiken of een mooie indeling te maken, in plaats van alles onder elkaar te zetten. Verderop in dit artikel een voorbeeld van een lay-out. Overdrijf niet, een cv met veel kleuren of spelfouten is namelijk niet zakelijk. Het beste kun je maximaal 2 verschillende kleuren gebruiken.

3. Houd het kort

Een goed cv heeft 1 of 2 pagina’s. Door jouw cv kort en overzichtelijk te houden, is het veel makkelijker om te zien wat jouw werkervaring is en of je geschikt bent voor de functie. Op het cv van Anna staan lange omschrijvingen bij haar werkervaring. Ook benoemt ze informatie die niet van belang is, zoals welke koekjes ze heeft verpakt. Om het overzichtelijk te maken, zou Anna dit neer kunnen zetten bij haar ervaring als productiemedewerker:

 • Koekjes inpakken;
 • Kwaliteitscontroles uitvoeren;
 • Werken volgens de HACCP-richtlijnen.

4. Vertel wat over jezelf

Wie ben jij en wat zijn jouw sterke kanten? Maak dit stuk niet te lang, 2 of 3 zinnen zijn genoeg. Op die manier kan iemand die jouw cv leest snel een beeld vormen van wat jij leuk vindt om te doen en wat jou motiveert. Anna zou bijvoorbeeld kunnen neerzetten:

 • Ik zet altijd mijn beste beentje voor;
 • Ik ben betrouwbaar en ik kom altijd mijn afspraken na;
 • Ik werk hard en ik wil graag doorgroeien naar een andere functie, zoals teamleider.  

5. Pas het cv aan op de functie waarop je solliciteert

Voor iedere baan heb je andere ervaring en vaardigheden nodig. Als productiemedewerker is het bijvoorbeeld belangrijk dat je snel kunt werken en als verkoper dat je goed kunt overtuigen. Bedenk eens welke eigenschappen en vaardigheden jij hebt die belangrijk zijn voor de baan die je wilt. Anna kan goed leidinggeven en communiceren. Omdat dit belangrijk is voor een teamleider, kan ze deze eigenschappen op haar cv zetten.

6. Gebruik gangbare functietitels

Sommige bedrijven gebruiken hele creatieve titels, zoals ‘director of first impressions’ in plaats van ‘receptionist’. Wanneer je bij een ander bedrijf solliciteert, kan dit voor verwarring zorgen. Zet daarom altijd de meest gangbare titel neer, zoals operator, administratief medewerker of orderpicker.

7. Verklaar grote gaten in je cv

Als je een paar maanden niet hebt gewerkt, kan het goed zijn om hiervoor een verklaring te geven op je cv. Was je bijvoorbeeld mantelzorger? Of wilde je meer tijd aan je kinderen besteden? Natuurlijk is dit geen verplichting!

Klik hier voor een voorbeeld CV 

De volgende onderdelen staan standaard op een cv:

 • Jouw contactinformatie
  • Emailadres, telefoonnummer en woonplaats/adres. Je hoeft geen andere persoonlijke informatie te benoemen, zoals hoeveel kinderen je hebt.
 • Werkervaring
  • Benoem hierbij de functie, het bedrijf en hoe lang je het werk hebt gedaan. Omschrijf ook kort welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd of wat de belangrijkste taken waren.
  • De werkervaring staat in omgekeerde volgorde: de meest recente werkervaring zet je bovenaan, omdat dit vaak het belangrijkste is.
 • Studie
  • Benoem hierbij welke studie je hebt gevolgd, bij welke school en wanneer. Je kunt kort omschrijven wat de studie inhoudt of welke vakken je hebt gevolgd. Dit is vooral handig wanneer je een studie hebt gevolgd die niet zo bekend is. Dan heeft iemand die jouw cv leest een goed beeld van wat je allemaal hebt geleerd.
  • Ook hier zet je de meest recente studie of cursus bovenaan.
 • Vaardigheden
  • Waar ben jij goed in? Kun je bijvoorbeeld goed communiceren of samenwerken? Ben je stressbestendig? Bedenk ook goed welke vaardigheden je hebt die bij de functie passen waarop je solliciteert.
 • Andere informatie
  • Je kunt bijvoorbeeld jouw hobby’s neerzetten, vrijwilligerswerk of welke rijbewijzen je hebt. Dit geeft een nog beter beeld van wie jij bent.

Anna is met al deze tips aan de slag gegaan. Het nieuwe cv kun je hier vinden. Zoals je ziet, heeft Anna veel extra informatie toegevoegd, terwijl haar cv even lang is gebleven. Dit komt door de lay-out die ze heeft gekozen. De lay-out is overzichtelijk en ze benoemt beknopt alle belangrijke informatie. Daarnaast heeft ze goed nagedacht over welke eigenschappen ze heeft die belangrijk zijn voor de functie. Haar studies en werkervaring staan overzichtelijk op een rijtje met een korte omschrijving.

Direct Solliciteren