Postcode:
Postcode:
Bel: 010 303 00 87(ma/vrij 8.00-17.00)
Whatsapp: 010 740 20 59(ma/vrij 8.00-17.00)
Mail je CVrecruitment@perflexxion.nl(ma/vrij antwoord in 24u)
Bel: 010 303 00 87(ma/vrij 8.00-17.00)
Whatsapp: 010 740 20 59(ma/vrij 8.00-17.00)
Mail je CVrecruitment@perflexxion.nl(ma/vrij antwoord in 24u)

Een goede motivatiebrief schrijven

Met behulp van een goede motivatiebrief kun je jouw sollicitatie nóg sterker maken. Je vertelt namelijk meer over wat er op je cv staat en je maakt de link tussen wie jij bent en de functie waarop je solliciteert. Ook heb je in een motivatiebrief de mogelijkheid om jezelf extra te verkopen. De recruiter of de HR-medewerker die jouw sollicitatie behandelt, is op zoek naar de juiste ‘match’. Met behulp van jouw motivatiebrief kun je uitleggen waarom juist jij bij de vacature past.
Perflexxion helpt je graag met het schrijven van een goede motivatiebrief! We gebruiken Anna als voorbeeld. Hier kun je haar cv bekijken. Het maken van een sollicitatiebrief bestaat uit een aantal stappen.

Stap 1: De voorbereiding

Voordat je de motivatiebrief schrijft, is het belangrijk om meer te weten te komen over het bedrijf en de vacature. Hierdoor kun je beter de link maken tussen jezelf, het bedrijf en de vacature. 
Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Bekijk de website en sociale media van het bedrijf of het uitzendbureau;
  • Lees de ervaringen en reviews van medewerkers;
  • Doe navraag bij familie of vrienden die ervaring hebben in dezelfde branche, hetzelfde bedrijf of in dezelfde functie;
  • Lees de functie-eisen en de persoonlijkheidseisen in de vacature goed door;
  • Zoek op internet meer informatie over de branche, zoals ontwikkelingen en nieuws.

Anna solliciteert op de functie van teamleider productie bij de Pindafabriek. Ze bekijkt de vacature en de website goed. Zo komt ze erachter dat het bedrijf iemand zoekt die proactief en betrouwbaar is en op een coachende manier leidinggeeft. De werksfeer wordt omschreven als dynamisch en informeel en ze werkt in een team van 15 medewerkers. Ook heeft het bedrijf een eigen sportclub en zijn er leuke teamuitjes. Van een vriend hoort ze dat je als teamleider goed moet kunnen plannen en organiseren.

Stap 2: Wat is jouw profiel? 

Bij stap 1 heb je gezocht naar meer informatie over het bedrijf en de vacature. Nu is het tijd om een profiel te maken van jezelf. In dit profiel zet je alle relevante informatie over jezelf en de vacature op een rijtje. Het is helemaal niet raar als je hier wat langer over na moet denken. Je kunt iemand die jou goed kent vragen om te helpen.

De volgende onderdelen van jouw profiel zijn belangrijk:

  • (Werk)ervaring: wat is jouw eerdere ervaring en wat komt van pas voor de vacature waarop je solliciteert? Anna heeft bijvoorbeeld eerder leidinggegeven aan een aantal operators. Deze ervaring kan ze goed gebruiken als teamleider productie. 
  • Vaardigheden: waar ben je goed in en waarom komt dit van pas bij de functie? Benoem concrete voorbeelden. Anna is bijvoorbeeld erg stressbestending; in haar werk bij de Notenfabriek moest ze snel schakelen en veel onverwachte problemen oplossen. Dit komt goed van pas in de dynamische werkomgeving van de Pindafabriek. 
  • Persoonlijkheid: welke eigenschappen heb je die goed bij de vacature passen? Anna is erg betrouwbaar en werkt secuur. Dit is als teamleider belangrijk, omdat ze eindverantwoordelijke is voor het productieproces. Ze zal altijd haar afspraken nakomen en goed letten op details bij de kwaliteitscontroles.
  • Opleidingen: waarom heb je deze opleiding gekozen en past deze bij de vacature?  Anna heeft een opleiding tot operator gevolgd. Dit past goed bij de functie van teamleider productie, omdat ze een deel van de tijd meewerkt op de afdeling en machines bedient.
  • Interesses: wat vind jij leuk en waarom past dit bij het bedrijf of de functie? Anna is erg sportief en houdt van hardlopen, ze kan dus zeker aansluiten bij de sportclub van het bedrijf!

Stap 3: Wat is jouw motivatie om bij dit bedrijf of op deze vacature te solliciteren? 

Je motivatie is een van de belangrijkste dingen om in jouw brief naar voren te laten komen. Omdat er vaak veel mensen op een vacature reageren, is het van belang dat jouw brief opvalt. Werkgevers hebben vooral interesse in medewerkers die heel graag bij hun bedrijf willen werken. Bedenk dit daarom goed.

Anna wil zichzelf graag verder ontwikkelen en de Pindafabriek biedt allerlei trainingen aan de medewerkers. Voor haar is dat een belangrijke reden om te solliciteren. Daarnaast vindt ze het belangrijk om in een hecht en informeel team te werken. Bij de Pindafabriek is de sfeer gezellig en informeel, dus zal ze zich hier snel thuis voelen.

Stap 4: Het schrijven van je motivatiebrief

Nadat je je goed hebt voorbereid, kun je starten met het schrijven van de brief! Zorg ervoor dat de brief niet langer is dan 1 A4. Zo kan iemand die jouw brief leest snel een beeld vormen van wie jij bent en waarom je goed bij de functie of het bedrijf past.

Een goede motivatiebrief bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Opvallende opening.
    Waarom schrijf je deze brief? (Maximaal 2 zinnen.) Bijvoorbeeld: ‘Toen ik de vacature van teamleider productie las, wist ik het zeker: dit ben ik! Mijn naam is Anna de Jong en via deze brief wil ik solliciteren’. Of: ‘Via een oud-collega, [naam], begreep ik dat de Pindafabriek op zoek is naar een nieuwe teamleider productie. Ik ben Anna de Jong en via deze brief wil ik laten zien waarom ik goed bij deze functie pas’. 
  • Stel jezelf voor.
    Vertel hier het belangrijkste over jezelf. Alle relevante punten van stap 2 kun je hier benoemen, inclusief voorbeelden. Bijvoorbeeld: ‘Ik pas goed bij de functie van teamleider productie, omdat ik ervaring heb met leidinggeven en betrouwbaar en stressbestendig ben. Bij de Notenfabriek was ik verantwoordelijk voor het oplossen van storingen. Ik stelde altijd de juiste prioriteiten en wist de storingen snel te verhelpen.’ 
  • Maak de koppeling tussen het bedrijf en/of de vacature (stap 1) met jou (stap 2).
    Bijvoorbeeld: ‘Bij de Pindafabriek heerst een informele en dynamische werksfeer. In zo’n omgeving voel ik me als een vis in het water, omdat…’ 
  • Motiveer je sollicitatie.
    Leg nogmaals uit waarom jij de persoon bent voor deze vacature, waarom het past en waarom jij bij dit bedrijf aan de slag wilt. Bijvoorbeeld: ‘Door mijn ervaring als hoofd operator weet ik wat erbij komt kijken om een team aan te sturen. Ik vind het belangrijk om mijn medewerkers te coachen en te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Deze werkwijze komt overeen met de visie van de Pindafabriek, omdat…’ 
  • Hoe zie jij de toekomst? Heb je nog ambitie en wat wil je nog leren?
    Vertel welke vaardigheden jij wilt verbeteren of waarin je je wilt verdiepen. Probeer dit zo goed mogelijk te onderbouwen. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil graag meer leren over het verbeteren en optimaliseren van werkprocessen. Ik heb hier interesse in omdat ik altijd met veel ideeën rondloop en wil mezelf ontwikkelen door trainingen te volgen en mijn ideeën voor te stellen aan het management.’ 
  • Afsluiting. 
    Geef hierin en bondige samenvatting en schrijf dat je graag je motivatie persoonlijk toelicht. Bijvoorbeeld: ‘Al met al ben ik geschikt voor deze functie omdat ik betrouwbaar ben, ruime ervaring heb met leidinggeven en gemotiveerd ben om mezelf te ontwikkelen. Ik licht mijn motivatie graag toe tijdens een sollicitatiegesprek.’ 

Stap 5: Nabellen

In de vacature staat vaak beschreven hoe lang het duurt voordat je reactie krijgt nadat je hebt gesolliciteerd. Wanneer je na deze periode nog niets hebt gehoord, kun je het bedrijf of het uitzendbureau bellen, om te vragen of jouw sollicitatie in goede orde is ontvangen en dat je benieuwd bent hoe het ervoor staat. Hiermee laat je zien dat jij die baan heel graag wilt hebben!


Direct Solliciteren