Postcode:
Postcode:
Bel: 010 303 00 87(ma/vrij 8.00-17.00)
Whatsapp: 010 740 20 59(ma/vrij 8.00-17.00)
Mail je CVrecruitment@perflexxion.nl(ma/vrij antwoord in 24u)
Bel: 010 303 00 87(ma/vrij 8.00-17.00)
Whatsapp: 010 740 20 59(ma/vrij 8.00-17.00)
Mail je CVrecruitment@perflexxion.nl(ma/vrij antwoord in 24u)

Ziekte voorkomen en werken als een pro

Volgens cijfers van het CBS is het ziekteverzuim onder werknemers in het derde kwartaal van 2022 gestegen naar 5,0%. De laatste keer dat het verzuim zo hoog was, was in de jaren 2000 en 2001. Dit toont aan dat ziekte op de werkvloer nog steeds een groot probleem is. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige tips die je kunt volgen om ziekte te voorkomen en gezond te blijven, zodat je als een pro kunt werken.

  1. Stel prioriteiten voor jezelf

    Op je werk zal je altijd een bepaalde hoeveelheid stress ervaren, maar dit hoeft per definitie niet iets negatiefs te zijn. Het kan namelijk ook aanzetten tot actie en ervoor zorgen dat je goed kan functioneren en presteren. Dit mag natuurlijk nooit teveel worden, dan wordt gezonde spanning ineens overspanning. Langdurige stress kan op zijn beurt weer leiden tot zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Als je overspannen bent, ben je in den regel ook meer vatbaar voor allerlei ziektes. Om werkdruk te verlagen voor jezelf als werknemer is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Als je planning volstaat met taken, dan is het ook belangrijk om ‘nee’ te leren zeggen. Zo voorkom je dat je teveel hooi op je vork neemt en overbelast raakt.

  2. Zorg goed voor jezelf

    Een andere manier om ziekte te voorkomen is om gezond te leven. Dit betekent niet alleen dat je gezond moet eten en voldoende moet bewegen, maar ook dat je voldoende rustmomenten moet hebben. Probeer regelmatig een pauze te nemen om te ontspannen, zowel tijdens als na het werk. Zo kan je tot rust komen en als het ware ‘resetten’. Op deze manier kan je fris en fruitig aan het werk gaan! Bovendien is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van het lichaam en de geest.

  3. Zorg dat je werk bij je past 

    Het is belangrijk dat je werk bij je past en dat je plezier hebt in wat je doet. Als je werkt uit gewenning bij een bedrijf en niet omdat je het werk leuk vindt, dan is het tijd om van baan te wisselen. Merk je dat je baan meer energie kost dan het je aan het einde van de dag geeft? Dan is het wellicht tijd voor iets nieuws! Door werk te doen dat je leuk vindt en waar je goed in bent, zal je minder snel ziek worden en meer voldoening uit je werk halen.

  4. Wees open en eerlijk

    Wees eerlijk tegenover jezelf en je leidinggevende. Als je klachten ervaart, zowel lichamelijk als geestelijk, trek dan tijdig aan de bel. Door op tijd naar je leidinggevende te stappen, kan je samen een plan maken zodat het niet (verder) escaleert. Dit zal zorgen voor meer begrip en rust voor alle betrokken partijen.


Onthoud dat je nooit helemaal kunt voorkomen dat je ziek wordt, maar dat je wel bepaalde maatregelen kunt nemen om dit te beperken. Zorg goed voor jezelf en blijf alert op eventuele klachten. Zo kun je snel herstellen en gezond blijven op het werk.

Direct Solliciteren